Brodarea ornamentelor pentru casete, coperte, semne de carte, rame etc

Diverse obiecte utile din lemn, piele, textile s.a.m.d.. pot fi infrumusetate cu diverse motive de broderie. De exemplu, o caseta devine un adevarat obiect de arta daca se imbraca capacul in broderie. Pentru aceasta se va masura suprafata capacului si se va croi o cusatura de suport pentru broderie, cu dimensiunile acestuia, plus o rezerva de 2—3 cm. Se va coase complet suprafata materiei cu motivul ales, folosind punctul dorit (goblen, cruciulita, florentin). Dupa terminarea broderiei se va dubla aceasta cu matase, doar pe trei laturi. Pentru ornarea capacului se va intoarce broderia pe fata si se va imbraca aceasta ca o husa. in acelasi fel se pot aplica broderii diverse pe copertile albumelor sau cartilor.

Motivele care se pot alege pentru aceste invelitori pot fi variate, incepand de la cele florale si pana la cele geometrice.

Si ramele care incadreaza fotografiile pot fi foarte frumos ornate cu diverse motive brodate in goblen sau alte procedee.

Mai intai se masoara lungimea si latimea fotografiei, de regula in astfel de rame se incadreaza fotografii cu dimensiuni de aproximativ 9—12 cm. Pentru aceste fotografii rama va avea o latime de 5 cm. Aceasta se confectioneaza dintr-o bucata de placaj.

Materialul pe care se va coase va avea dimensiunile ramei de placaj, plus 5 cm pentru prinderea lui pe spatele ramei. Motivul ales va fi realizat pe cusatura textila de suport acoperindu-i complet suprafata, lasand insa cite 2 cm de o parte si de alta pentru prinderea de rama.

Dupa brodarea intregului model, inainte de a se aplica materialul, pe rama de placaj se lipeste o bucata de buret de 1,5—2 cm grosime, pentru a da relief acesteia. Apoi se lipeste materialul de laturile interioare ale ramei avand grija ca sa fie taiat înclinat in colturi pentru a-l putea intoarce si lipi de rama. Dupa ce s-a lipit partea interioara se poate lipi si marginea exterioara a materiei avand grija ca atunci cand se intinde cusatura sa fie tinuta drept pentru a nu deforma modelul. Dupa aceasta operatie se poate pune geamul, apoi fotografia si totul se va acoperi cu un carton subtire pe partea din spate, iar la mijlocul acestuia se va lipi o bucata de carton cu un mic distantier de panza de 5 cm pentru ca rama sa poata fi asezata inclinata. Scaunele, fotoliile vechi cu schelete solide, dar cu tapiserii uzate, se pot reconditiona, inlocuind aceasta cu o tapiserie cusuta.

In acest scop, mai intii se va lua masura fiecarei parti componente construind un tipar. Tiparul se va aseza pe lungimea tesaturii iar la croiala se vor lasa 4—5 cm necesari pentru prinderea materiei in interior. Dupa croirea materiei se va putea coase modelul ales.

Semnele de carte au de regula o forma dreptunghiulara, cu dimensiunile de 4,5X20 cm. Se confectioneaza din etamina sau matador, se pot coase in punct de goblen sau de cruciulita, cu fir de mouline. Motivele de broderie pot fi florale sau geometrice, cele din plansele color putand fi utilizate la brodarea unor semne de carte.

La terminarea broderiei aceasta se va dubla pe spate cu matase subtire.

Capetele semnelor de carte se vor infrumuseta cu franjuri, fie din materialul de suport pe care s-a realizat broderia, fie adaugate cu acul, acestea fiind din mouline in nuanta broderiei, lungi de 4—5 cm. Port ochelarii sunt utilizati ca obiecte de uz personal pentru protejarea ochelarilor. Tocul de ochelari poate fi confectionat si chiar infrumusetat cu o broderie de efect, ca in plansa color. Broderia se face dintr-o cusatura de etamina in felul urmator: se croieste o fisie de material dubla in forma dreptunghiulara, lunga de 35—36 cm si lata de 6—7 cm.

Motivul ales pentru broderie poate fi floral sau geometric. Dupa brodarea intregii suprafete de material se va dubla pe spate si se vor incheia partile laterale. La partile ramase libere se va monta o pereche de capse. Astfel se poate obtine un toc de ochelari practic si foarte frumos.

Cand tocul este din piele gata confectionat, se poate coase o broderie separata care se va aplica pe acesta.

Gama variata de feme ca: peisaje, motive florale, fructe s.a.m.d.. in cele ce urmeaza se vor prezenta citeva modele de tablouri care pot fi utilizate pentru ornarea camerelor, atat pentru interioarele moderne cat si pentru cele clasice. Aceste tablouri se pot coase in punct de goblen înclinat sau vertical, in cruciulite, in lantisor, in chilim sau in orice punct descris in capitolul anterior, in functie de motivul broderiei. Pentru a monta in rama broderia, este necesar ca aceasta sa fi fost spalata, dupa cum s-a prezentat in lucrare, la capitolul „intretinerea broderiilor”, apoi calcata pe spate, pentru a nu se decolora si a se mentine relieful acesteia. Dupa aceea, se va fixa prin lipire pe o bucata de carton, procedand astfel: cu o paleta se intinde in strat subtire pe spatele broderiei aracet, apoi se asaza bucata de carton, se intoarce broderia pe fata, avand grija ca aceasta sa fie bine intinsa si se lipeste de carton prin presare. Cand s-a lipit bine, se taie cartonul dupa forma ramei in asa fel incat aceasta sa se poata fixa in locasul ramei.

Lasă un răspuns


Directory powered by Business Directory Plugin