Contrastul clar-obscur si contrastul nuantelor in sine

Contrastul clar-obscur

In partea introductiva s-a vorbit despre tonalitate (valoare), despre alb-negru si lumea intermediara a griurilor. Ce putem adauga este ca negrul are intotdeauna rol de forma pozitiva (plin) si albul de forma negativa (gol).

Contrastul clar-obscur nu se raporteaza insa doar la lumea alb-negrului, ci si la lumea nuantelor propriu-zise. Plecand de la albastru si adaugandu-i cite putin alb, obtinem o gama de tente de albastru din ce in ce mai deschise. Adaugand albastrului negru obtinem o gama de tente de albastru inchis, pana aproape de negru usor albastrui. Putem efectua acest exercitiu in nuante de tempera sau guase si daca vederea ne este antrenata vom putea crea mai mult de 12 tente, plecand de la rosu, galben, verde, mov sau de la orice alta nuanta.

Facand acest exercitiu, vom putea observa ca gamele de orange, albastru, rosu vor parea mult mai luminoase decit gamele de verde-galbui, verde, rosu-violaceu.

Contrastul nuantelor in sine

Acest contrast, simplu de realizat, nu cere decit o clauza: folosirea unor nuante saturate, nediluate cu alb si neamestecate cu negru, deci nuante stralucitoare.

Dupa cum alb-negrul exprima cu cea mai mai mare forta contrastul clar-obscur, pentru obtinerea unui contrast in sine sunt necesare trei nuante saturate; de pilda, rosu, galben si albastru. Daca dorim sa crestem acest contrast este necesar ca cele trei nuante sa fie separate prin linii negre sau eventual albe.

Contrastul nuantei in sine se poate crea si prin asocierea nuantelor secundare (orange, verde, mov) sau (cu efecte mai atenuate) asocierea unor nuante tertiare – ca de exemplu verde-galben, orange-rosiatic si movul albastrui.

Multiplele teme ale lucrarilor de genul celor cuprinse in acest blog pot fi rezolvate prin utilizarea contrastului nuantei in sine. Acest contrast – intilnit adeseod in nrta populara, in costume, broderii, ceramica — exprima bucuria de a trai, veselie si energie – sau din contra – sobrietate si puritate – ca in asocierea rosului, negrului si albului.

Lasă un răspuns


Directory powered by Business Directory Plugin