Contrastul complementarelor si contrastul cald-rece

Contrastul  complementarelor

Am aratat in paginile precedente care sunt nuantele complementare. Nu vom ramine cu convingerea ca doar cele sase nuante spectrale isi au complementarele lor, ci fiecare dintre cele 130-200 de tonuri insirate in ordine circulara, ca si fiecare dintre nuantele lor, oricit de inchise sau de deschise.

Asociate, doua complementare creeaza un contrast foarte armonios si placut ochiului uman.

Perechile de nuante complementare au, pe linga proprietatea de a fi armonioase, si alte proprietati specifice. Astfel, rosul si verdele produc si un efect intens de cald-rece (vezi contrastul cald-rece). Galbenul si movul nu au doar un efect de complementaritate, ci mai creeaza si contrastul de clarobscur.

 

 

Contrastul cald-rece

Este un contrast ce se creaza intre nuantele care dau aceasta senzatie, de cald sau de rece. Am vazut ca exista nuante care produc senzatia de rece, dar si de umbra, de departare, de transparent. Nuantele calde par mai luminoase, mai apropiate, mai opace.

Tot ce am mentionat ca fiind calitati ale nuantelor calde si reci ne permit sa ne dam seama de posibilitatile expresive ale contrastului cald-rece.

O lucrare al carei prim plan este tratat in nuante calde, iar ultimul plan in nuante reci, ne da senzatia de profunzime, de perspectiva accentuata.

 

 

Lasă un răspuns


Directory powered by Business Directory Plugin