Draperii si perdele

Draperiile se fac de regula din stofa, catifea, creton, etamina, s.a.m.d.. si se pot pune la ferestre, usi, s.a.m.d., de sus de la galerie si pana jos la pardoseala sau pana la nivelul pervazului ferestrei. Pe cele confectionate din etamina se pot aplica motive decorative ia nive lul tivului, motive care pot inveseli interiorul unei camere.

Nuanta draperiilor si perdelelor se alege de obicei adecvata tapetului din camera sau nuantei materiei cu care este tapisata mobila din camera respectiva. Tot astfel se armonizeaza si nuantele atelor cu care se vor coase motivele ornamentale ce creaza decoratiunea draperiei sau perdelei. Perdelele brodate se face din panza de bumbac, etamina sau tul. Pot fi lungi pana la podea sau scurte, pana mai jos de pervazul ferestrei. Pentru confectionarea draperiilor se folosesc urmatoarele masuri: masura de lungime a draperiei, care se ia de la galerie pana jos la podea si masura de lungime a galeriei.

 

perdea

Pentru perdele se masoara lungimea ferestrei de la galerie pana mai jos de pervaz sau pana la podea. Daca radiatoarele sunt plasate sub ferestre, perdeaua nu trebuie sa atinga radiatorul pentru a nu veni in contact cu caldura acestuia, care cu timpul ar putea strica perdeaua. Pentru masura de latime se ia lungimea galeriei la care se adauga plusurile care dau bogatia cutelor sau a creturilor. Cand se urmareste ca lungimea acesteia sa fie pana la podea atunci se va alege o galerie care sa fie mai departata de perete pentru ca perdeaua sa nu atinga radiatorul. Calcularea materiei necesar se face in general luand de doua ori masura de lungime stabilita, plus latimea tivurilor, pentru cele doua parti laterale. Cu cat materialul este mai subtire cu atat creturile vor fi mai numeroase. Cand insa perdeaua se face cu garnituri de broderie nu se mai fac creturi, pentru ca moti­vul ornamental sa fie vizibil sau se aplica o bordura deasupra volanului. Perdeaua din imagine este din tul sau relon, avand aplicata o bordura cusuta deasupra volanului. Pentru ca perdeaua este terminata cu volan acesta se scade din lungimea totala a perdelei. Separat se coase pe etamina, in nuanta tulului, motivul de broderie care se monteaza dupa terminarea perdelei.

Lasă un răspuns


Directory powered by Business Directory Plugin