Intretinerea goblenurilor si broderiilor in general

Dupa cum s-a mai spus, goblenurile, ca de altfel toate broderiile vopsite, este bine sa fie realizate si intretinute cu multa grija pentru a evita, pe cat posibil, spalarea lor pentru ca prin aceasta operatie, oricit de corect realizata, nuantele pierd din stralucire si uneori chiar se produc modificari de nuante, nedorite. Daca, totusi, aceasta se impune, operatiile de curatire, uscare si calcare se vor face cu cea mai mai mare atentie, diferentiate in functie de tipul de broderie.

Obiectele realizate in punct de goblen este bine sa se spele in neofalina; prin presare usoara, shimbindu-se neofalina de mai multe ori. Nu se storc ci doar se scutura usor pentru a nu se deforma mode lul, apoi se asaza intr-un prosop si se ruleaza cu acesta. Se usuca in aer liber pentru a elimina mirosul, suspendate, pe o hirtie. Este insa mai indicata uscarea prin intinderea obiectului cusut pe o masa acoperiti cu o bucata de panza curata. Este necesar ca fiecare gospodina sa stie ca trebuie multa atentie ia spalarea cu neofalina pentru a preintimpina unele accidente ce s-ar putea produce. Pentru aceasta este indicat ca spalarea sa se faca in aer liber, departe de surse de foc. Daca se face in casa, se stinge obligatoriu focul, nu se manipuleaza aparatura electrica, se acopera capul cu o basma, pentru ca vaporii sa nu se stringa in par si se deschid geamurile. Dupa spalare se va aerisi camera in continuare cel putin o jumatate de ora, pana cind dispar vaporii de benzina; doar dupa aceasta se poate aprinde focul. Dupa ce obiectul cusut s-a uscat foarte bine si mirosul de neofalina a disparut acesta se poate calca. intotdeauna broderiile se vor calca pe spate, pentru ca modelul sa-si pastreze bine relieful si sa nu capete luciu. Alte broderii realizate pe ate numarate, cum sint cele in cruciulite, chilim, stelare s.a.m.d., pot fi spalate si cu apa, astfel: se inmoaie obiectul in apa rece (la temperatura camerei) si se lasa 3—4 minute, apoi se spala cu apa calduta in care s-a dizolvat putin perlan alb. Broderia se introduce in apa doar dupa ce detergentul a fost bine dizolvat. Spalarea se poate face cu orice fel de detergent pentru tesaturi vopsite; se preseaza usor broderia si se repeta insistind asupra portiunilor mai murdare. Se limpezeste in mai multe ape caldute, apoi reci; la ultima clatire se va adauga in apa putin otet alb. Broderia se apreteaza foarte putin cu amidon apoi. se stoarce prin presare si se scutura pentru ca dupa uscare sa nu ramina sifonata. Uscarea se face la umbra, pentru a nu se decolora atele cu care s-a realizat.

Broderiile se calca pe un suport pe care s-a asezat o patura de calcat de grosime potrivita, care se acopera cu o panza alba, curata. Se calca umede, doar pe spate pentru a nu se decolora si pentru ca sa se mentina cat mai bine relieful broderiei.

Lasă un răspuns


Directory powered by Business Directory Plugin