Lumea nuantelor – Partea I din II

„Exista… o stiinta a nuantei, usoara si simpla, pe care fiecare ar trebui sa o invete si a carei cunoastere ar evita false judecati”.

P. SIGNAC

 

Rosul, galbenul si albastrul sunt cele trei nuante de baza sau primare (ne referim la nuantele pigmentare). Se numesc asa pentru ca nici una nu poate fi reprodusa cu ajutorul celorlalte, dar din combinarea lor, doua cite doua, in cantitati egale, rezulta nuantele secundare sau binare. Astfel, din combinatia rosului cu galbenul rezulta oranjul, din combinatia galbenului cu albastru rezulta verdele, iar din albastru cu rosu ia nastere movul. Daca combinam, doua cite doua, nuante primare si binare, vom obtine sase nuante tertiare: rosu cu mov si va rezulta mov-roscat, mov cu albastru dau mov-albastrui, albastru cu verde dau verde-albastrui, verde cu galben, verde-galbui, galben cu rosu, orange-roscat si galben cu orange, orange-galbui.

Nuantele primare, binare si tertiare alcatuiesc cercul cromatic cu douasprezece nuante.

Operatia poate continua, obtinandu-se cercul cromatic cu 24 de nuante s.a.m.d., pana vom ajunge poate

chiar la a identifica cele 150 de tonuri saturate stabilite de cercetarile fizicienilor.

Vom utiliza termenul de ton pentru nuantele saturate si nuanta pentru nuantele (tonurile) modificate prin folosirea albului si negrului. Nuanta reprezinta deci o mica diferenta in valoare sau in puritate.

In ceea ce priveste albul si negrul, unii sunt de parere ca nu sunt nuante ci doar mijloace de modificare a nuantelor, iar altii sustin ca in natura nu sunt decit doua nuante adevarate: albul si negrul.

Daca sunt sau nu nuante nu are mai mare importanta, dar important este faptul ca doar cu ajutorul lor se pot obtine, din fiecare ton, nuante din ce in ce mai deschise, pana aproape de confundarea cu alb sau din ce in ce mai inchise pana la confundarea cu negru.

Din amestecul de alb si negru se obtin griurile, a caror gama se desfasoara in ordine liniara. Griurile sunt considerate o categorie aparte de nuante; nici excluse si nici integrate in randurile nuantelor. Griurilor li se mai spune nuante sau tonuri acromatice, ca sa se accentueze ca nu fac parte din categoria celor spectrale. Amestecul dintre alb si negru da nastere griului neutru caruia i se mai spune si gri valoric.

Lasă un răspuns


Directory powered by Business Directory Plugin