Modificarea nuantelor in spectru si contrastul de nuanta

MODIFICAREA NUANTELOR IN SPECTRU IN FUNCTIE DE MODIFICARILE DE INTENSITATE ALE LUMINII

Pentru a intelege fenomenul este necesar sa efectuam urmatoarea experienta. Vom aseza o pata de nuanta orange pe o panza la lumina camerei. Daca scoatem panza afara, la lumina soarelui, vom constata ca oranjul se nuanteaza vizibil spre galben. Daca vom introduce panza intr-o camera cu lumina redusa, vom observa cum pata de nuanta orange se nuanteaza vizibil spre rosu. In cele doua situatii, nuanta a fost modificata de variatia intensitatii luminii.

In-cazul nuantelor din spectru, se constata ca toate nuantele sunt mobile, in afara de una singura, galben-verde, situata la jumatatea intervalului dintre galben si verde si care reprezinta centrul fix al spectrului.

 

 

CONTRASTE DE NUANTA

Pentru a crea o armonie, este absolut obligatoriu sa existe un contrast.

Se poate vorbi de contrast atunci cand intre doua nuante de comparat se pot stabili diferente sensibile (cand aceste diferente ating un maximum se vorbeste de contrast de opozitie).

In lumea nuantelor exista sapte categorii diverse de contraste. Fiecare dintre aceste contraste este unic in caracterele sale, astfel incit nu se poate omite din studiul elem ntar al nuantei.

Cele sapte contraste ale nuantei sunt:

– contrastul clar-obscur (alb-negru);

– contrastul nuantelor in sine;

– contrastul complementarelor;

— contrastul cald-rece;

— contrastul simultan; contrastul de calitate;

— contrastul de cantitate.

Lasă un răspuns


Directory powered by Business Directory Plugin