Pregatirea pentru cusutul broderiilor

Inainte de inceperea modelului propriu-zis se vor face citeva incercari de cusaturi, variind numarul de ate, grosimea acestora s.a.m.d.. pentru a alege pe acelea care sint mai potrivite pentru materialul pe care se brodeaza, astfel incit suprafata acestuia sa fie acoperita complet iar lucratura sa fie usor reliefata.

Pentru a crea firul drept, la cusatura de suport pe care se brodeaza se va indrepta materialul la capete, in felul urmator. Se scoate cite un fir la ambele capete ale pinzei destinata pentru cusut, dupa care se taie cu foarfecele pe fir. Se procedeaza astfel pentru ca tesaturile din in si cinepa nu se rup usor si prin rupere se destrama panza pe o latime de 2—4 cm.

Inainte de a se calca materialul pe care se coase acesta se umezeste, stergindu-l usor cu o cirpa uda, dupa care se intinde bine, astfel incit atele sa fie drepte (ca modelul sa nu iasa deformat).

Atele cu care se brodeaza trebuie sa se incerce, pentru ca atunci cind broderia se spala sa nu iasa la spalat. Pentru aceasta se procedeaza astfel: se inmoaie in apa atele cu care se va coase, apoi, ude fiind, se pun intr-o panza alba pe care se aplica masina de calcat fierbinte si se lasa pana se usuca panza si atele. Daca nuanta s-a imprimat pe panza, aceste ate nu rezista la spalat. Un alt procedeu consta in umezirea atelor de ata alese si trecerea lor printr-o panza curata (strinsa in mina). Daca atele vor lasa urme pe panza nu se vor intrebuinta la broderie.

Lasă un răspuns


Directory powered by Business Directory Plugin