Punctul de goblen – punctul de chilim

Este un punct vechi, originar din orient, asemanator cu jumatate oin punctul romanesc. Spre deosebire de acesta la chilim se iau intotdeauna pe ac doua ate in lungimea punctului de lucru si un singur fir in latimea acestuia. Tehnica de lucru este asemanatoare cu cea a goblenului. La chitim insa se brodeaza mai intii rindurile care contureaza modelul propriu-zis si apo. cele care acopera suprafata modelului. in de mai jos este redat modul de lucru in cazul unui contur liniar sau model vertical alcatuit din mai multe linii. Se face mai mtii rindui care urca introducind acul in sus pe diagonala peste doua rinduri, dupa care se scoate tot in diagonala in jos, peste un rind. Deci pentru rindui care urca impunsaturile incep de la stinga jos spre dreapta sus.

Punctul de chilim pe fata lucrului

Dupa ce s-a terminat randul care urca, pentru a crea efectul de impletire se va face un rind in sens opus, deci care coboara. Pentru aceasta impunsaturile vor incepe de la stinga sus spre dreapta jos, procedind ca la rindui care urca, astfel ca pe fata acul va fi trecut tot peste doua ate, iar pe spatele lucrului peste unul singur. Firul cu care se coase se trece de la un rind care coboara la unul care urca spre stinga orizontal peste doua ate scotind acul prin ochiul al doilea, de unde incepe linia care urca. Pentru ca impletitura sa fie corecta este necesar ca liniile cusaturii sa fie la fel de lungi si pe dreapta si pe stinga rinduri lor.

punctul de chilim pe dosul lucrului

 

In cazul in care se doreste sa se lucreze unul sau mai multe rinduri drepte pe orizontala, se coase procedind astfel: se scoate acul pe fata lucrului si se trece in diagonala spre dreapta jos, peste doua ate, trecindu-l pe spatele lucrului, dupa care se scoate pe orizontala peste doua ate pe fata broderiei, introducindu-l in diagonala spre dreapta jos, procedind in acest mod cat cere modelul. Pentru a aparea curat si pe dosui broderiei atele de la inceputul si sfirsitul lucrului se mascheaza procedind astfel: capatul firului de inceput se va fixa pe dosui lucrului pe directia pe care se vor face cusaturile astfel incit acesta sa fie ascuns de catre cusaturile ce vor trece pe deasupra; capatul firului de sfirsit se va masca prin introducerea acestuia pe sub cusaturile realizate. In imaginile atasate se  prezinta partea din spate a lucrului si modul cum se poate ascunde in material inceputul si sfirsitul atelor de lucru.

puncte chilim

Punct de chilim intr-un singur rind. Utilizat mai rar acest punct, pentru ca este mai monoton apropiindu-se de tesaturile mecanice. Acesta se coase intr-un singur rind care se repeta mereu pana ce se umple suprafata de suport. Se incepe din stinga cu un rind care merge de sus in jos, cu doua ate in inaltime si un fir in latime. Pe spatele lucrului vor aparea aceleasi impunsaturi mici ca la broderia propriu-zisa de chilim. Se coase tot in rinduri care urca si coboara cu singura deosebire ca toate acestea au acelasi sens. Pentru a putea egala marginile unui motiv in asa fel incit sa nu ramina spatii necompletate se vor face cusaturi mici sau punct de tighel. in functie de fantezia si gustul fiecaruia, un model se poate aborda intr-o varianta sau alta, fiind realizat obisnuit sau marginit cu un tighel de alta nuanta

Lasă un răspuns


Directory powered by Business Directory Plugin