Punctul de goblen romanesc (cruciulita simpla)

Dupa cum arata si denumirea, acesta este un punct autohton, care a luat nastere pe meleagurile tarii noastre din timpuri imemoriale. Marturie stau in acest sens frumoasele broderii din muzeele tarii realizate cu ate vopsite in nuante naturale, pe tesaturi efectuate in razboaie manuale. Se foloseste atit pentru conturul motivelor ornamentale cat si pentru umplerea in interior a unor motive. Se coase pe un anumit numar de ate, stabilit dupa grosimea pinzei si modelul ales.

Este necesar ca pe intreg parcursul, broderiei sa se respecte acest lucru, in caz contrar modelul va apare deformat. Punctul este realizat din doua ate oblice suprapuse, in sensuri opuse, unul de la stanga la dreapta, iar celalalt invers. Pentru a face punctul se scoate acul pe fata lucrului, se numara din acest loc un numar de ate stabilit, de exemplu patru ate (in functie de marimea lucrului si grosimea materiei), spre dreapta in sus, ducind firul in linie oblica pe fata. Se coboara apoi firul pe spate in linie verticala, tot peste acelasi numar de ate, respectiv patru. Din acest punct se repera, executind o alta linie oblica pe fata in sus, peste patru ate numarate pe dreapta, dupa care firul se coboara pe linie verticala, pe spatele pinzei. Pentru a face jumatatea cealalta de cruciulita se coase de la dreapta la stinga, ducind firul in linie oblica spre dreapta sus si coborindu-l pe verticala, pe spatele pinzei. Continuind in acest mod se obtin linii oblice, toate orientare in aceeasi directie. Cusatura stelara (cruciulita dubla). Cruciulita simpla sta la baza mai multor tipuri de puncte de broderie alcatuite din linii oblice. Cea mai des folosita fiind cusatura stelara sau cruciulita dubla. Aceasta poate fi cu una sau doua fete. Cusatura stelara cu o singura fata. Se face mai intii o cruciulita simpla (Imagine. 5) scotind acul intre cele doua capete de jos ale cruciulitei, la acelasi nivel cu ele, se introduce apoi acul pe verticala, in partea de sus a cruciulitei, scotindu-l la mijloc, intre cele doua capete ale cruciulitei, in partea stinga. Se introduce apoi acul pe orizontala in partea dreapta a cruciulitei si se scoate pe fata lucrului in capatul din dreapta jos al cruciulitei, continuind astfel cat cere modelul. Deci se poate spune ca fie­care stea este formata dintr-o cruciulita in diagonala si una dreapta.

cusatura stelara

In timpul lucrului trebuie sa se aiba in vedere ca fiecare stea sa fie lucrata pe acelasi numar de ate atit in lungime cat si in latime, deci sa se formeze cele doua cruciulite in cadrul aceluiasi patrat. Acest punct apare frumos reliefat acoperind bine suprafata cusuta. Se recomanda sa se intrebuinteze pentru perne fantezi, carpete si peretare fiind un punct care da o rezistenta marita materiei de suport pe care se coase. Cusatura stelara cu doua fete. Spre deosebire de cusatura anterioara aceasta se coase in rinduri de dus si intors.  Frumusetea acestui punct consta in aceea ca suprafata cusuta apare ca perforata, pentru ca se aduc toate cusaturile din afara spre un punct centrai, care se largeste. Pentru a face acest punct se procedeaza astfel: se scoate acul in centrul stelei si se introduce peste doua ate pe orizontal, in stinga. Se trece apoi acul cu ata pe spatele lucrului si se scoate in punctul initial, dupa care se introduce in diagonala, peste doua ate, scotindu-l pe spate. Se revine apoi in punctul initial si se continua astfel executind cinci cusaturi in sensul mersului acelor de la ceasornic. Se trece apoi la a doua jumatate de stea, care se face in aceeasi ordine ca prima. Cand s-a terminat in felul acesta un rind se incepe a doua jumatate de stea, acest rind lucrindu-se de la dreapta la stinga. Se scoate acul in centrul stelei si se introduce in diagonala peste doua ate trecind astfel pe spatele lucrului, dupa care se scoate pe fata in punctul initial, se continua la rind cusaturile pana cind steluta este terminata complet.

cusatura stelara cu o singura fata

La terminarea lucrului, daca s-a respectat ordinea executarii punctului, acesta va fi pe spate identic cu cusatura de pe fata, dar pentru aceasta este necesar sa se lucreze curat si pe spate. In acest scop firul cu care se coase va fi intotdeauna ascuns in lucratura pentru a nu se observa.

Lasă un răspuns


Directory powered by Business Directory Plugin