Rezolvarea marginilor broderiilor prin rulare si festonare cu acul

Margini rulate si apoi festonate cu acul. Aceste margini sint mai rezistente si pot fi realizate pe diverse latimi, cu puncte de feston mai lungi sau mai scurte, mai distantate sau mai apropiate. Pentru a face un feston pe un tiv rulat, mai intii se indreapta de jur imprejur marginea pinzei, apoi se ruleaza 1,5 cm, avand grija ca la colturi sa se taie din acesta un mic triunghi, pentru a nu se suprapune prea mult material, astfel coltul va fi perfect in unghi drept. in acelasi timp marginea se surfileaza pentru ca ruloul sa nu se desfaca. Acest rulou se festoneaza dupa dorinta. In general, festonarea se face cu ata mai groasa, de exemplu cu coton-perle.

Margini festonate cu croseta. inainte de a incepe festonarea propriu-zisa este necesar ca tivul sa fie rulat, de regula la 1,5 cm. Dupa ce s-au indreptat partile de margine ale tesaturii, procedand ca la variantele anterioare, se scoate un tir la 1,5 cm in interiorul pinzei, dupa care se ruleaza de jur imprejur si se surfileaza. Crosetarea tivului rulat se incepe ele la dreapta la stanga. lucrand cu ata de bobina mai groasa, in puncte de feston. Se infige croseta in firul scos din material, linga rulou si se festoneaza in mod regulat si uniform de jur imprejurul pinzei. Festonul se poate infrumuseta si cu picouri la distante mai mici sau mai mari. Picoul se face dintr-un lant de 4 sau 5 ochiuri, inclus in punctul de feston anterior, dupa care se continua festonarea pana la urmatorul picou. Margini cu aplicatie din dantela. Dupa cum s-a mai aratat aceste margini se pot crea din dantela crosetata direct sau aplicata ulterior. in cazul in care se decide pentru prima varianta, mai recomandata este dantela realizata dintr-o succesiune de anouri fiind decorativa si originala, dar se poate croseta orice model, dupa dorinta.

In cazul in care se aplica dantela crosetata manual sau procurata din comert aceasta trebuie sa fie din bumbac, in nuanta cu care s-a cusut modelul. Daca nu se gaseste ata sau dantela in nuanta modelului, atunci se va vopsi. Dantela se poate prinde de marginea pinzei intr-un feston compact, realizat manual cu acul sau printr-o cusatura obisnuita, realizata la masina de cusut.

Margini cu franjuri, ciucuri sau canafi. La infrumusetarea unor peretare, carpete sau draperii se pot utiliza si franjuri, ciucuri, canafi dand o nota de originalitate piesei respective. Pentru a obtine franjuri se taie o bucata de carton gros, atat de lata cat se urmareste sa fie franjul de lung. Se ruleaza pe aceasta banda de carton firul de bumbac, lana sau matase. La extremitate se taie atele rulate pe carton si se indoaie firul tinandu-l pe spatele obiectului caruia i se va face marginea, in mina stanga, iar croseta in mina dreapta. Croseta se introduce in marginea obiectului in locul unde se fixeaza franjul si se scoate firul pe fata lucrului. Capetele firului se trec apoi prin bucla formata de fir, tragand pana se fixeaza la marginea obiectului. Acest gen de franjuri se pot face si cu acul (vezi Imagine. 22). Franjurile se monteaza unul linga altul astfel incit sa formeze o margine continua.

Lasă un răspuns


Directory powered by Business Directory Plugin