Sfaturi pentru cusatorii de goblen si broderii

  • Pentru a preveni degradarea nuantelor, in timp, datorita fie spalarii broderiilor, fie luminii, se desfac jurubitele, se inmoaie in apa fierbinte, tinindu-le pana ce apa devine calduta si apoi se spala cu fulgi de sapun sau cu detergent pentru tesaturi vopsite, se clatesc in mai multe ape si se limpezesc in apa cu otet sau zeama de lamaie, pentru fixarea nuantei.
  • inainte de a incepe lucrul se pregatesc atele necesare si se introduc in ace, pe nuante, pentru fiecare nuanta avind cite un ac. Acele se prind intr-o pernita, pentru a fi la indemina.
  • Lungimea atelor care se pun in ac nu trebuie sa depaseasca cea 30 cm pentru ca pe timpul lucrului acestea sa nu se rasuceasca.

 

  • Piesa gata realizata trebuie sa prezinte un aspect ingrijit atit pe fata cat si pe spate. In acest scop nu se va coase cu nod si capatul firului se va intari introducindu-l discret printre atele realizate.
  • Este recomandabil ca, atunci cind nu se coase, broderia sa fie pastrata intr-un saculet sau intr-o bucata de panza curata, pentru a nu se murdari, pentru ca nu este indicat sa se spele broderiile finite pentru ca atele cu care s-a realizat sa nu-si piarda din frumusetea nuantelor sau a luciului. In acelasi scop se impune spalarea pe miini la inceperea lucrului.
  • Indiferent din ce parte se incepe lucrul, toate punctele trebuie sa aiba aceeasi inclinatie. Este inestetic ca un anumit grup de puncte sa aiba o inclinatie spre dreapta, iar altul spre stinga. De regula, broderia se incepe din dreapta si de sus in jos.
  • Nuantele care nu se gasesc in comert se pot obtine din mouline in degrade caz in care se separa intrega jurubita pe nuante, sau se decoloreaza cu putina apa oxigenata pana cind rezulta nuanta dorita, daca este mai inchisa, sau se vopseste mulineul cu ajutorul vopselelor de tip „Gallus”.

•  Nuantele cu care se coase trebuie alese cu multa grija, urmarind armonizarea lor si evitarea stridentelor, intotdeauna este bine sa se procure 3—4 nuante din fiecare nuanta cu care se coase modelul, pentru a putea crea o serie succesiva de semitonuri.

Lasă un răspuns


Directory powered by Business Directory Plugin