Sugestii privind realizarea fetelor de masa

Se pot coase atat fetele de masa utilizate in timpul cat se serveste masa, cat si cele de ornament, acestea din urma vor fi mai elegante in cazul in care broderiile se combina cu dantela sau laseta. Totusi trebuie avut grija ca acestea sa nu fie incarcate cu broderii, intrucit rezulta efectul contrar celui dorit. Motivele utilizate pentru aceste broderii pot fi foarte variate. Tesaturile pe care se vor face trebuie sa fie neaparat cu contextura regulata, care sa permita crearea punctelor pe ate numarate. Ata cu care se va coase poate fi mu line, coton-perle, bumbacel in nuante pastelate apropiate de cele ale materiei de suport si ale motivelor alese. Dimensiunile unei fete de masa se vor alege in functie de marimea si forma mesei, acestea putand avea forma patrata, dreptunghiulara, rotunda sau ovala. Pentru ca o fata de masa sa acopere bine masa este necesara calcularea suprafetei acesteia, masurand cu atentie atat lungimea cat si latimea mesei, iar pentru partea care cade in josul mesei pe toate laturile se va socoti, atat in latime cat si in lungime, un numar egal de centimetri variind intre 25 si 45 cm, dupa dorinta si dupa latimea pinzei. Cand masa este rotunda sau ovala masurile se iau pe mijlocul mesei aflandu-se diametrul pentru masa rotunda sau cele doua diametre pentru masa care are forma ovala. Pentru confectionarea fetelor de masa se va proceda intii la dimensionarea lor, indreptand marginile daca sint taiate strimb prin fir scos in latime si in lungime, indreptand cu foarfecele pe fir drept laturile pinzei.

Marginile fetei de masa pot fi finisate printr-un tiv lat de 2—3 cm, printr-un feston drept sau cu colti ori cu aplicatii din dantela. Tivurile se pot face si cu aplicatii de alta nuanta si in acest caz modelul care decoreaza interiorul se coase cu broderii din aceeasi nuanta cu tivul.

Motivul ornamental se poate plasa pe fata de masa pe margini, in mijlocul acesteia, presarat pe intreaga suprafata a fetei de masa s.a.m.d.. Motivele se deseneaza pe hirtie milimetrica si se transpun pe panza in felul urmator: se fixeaza distantele de la tivurile de margine si pe locul unde se fixeaza modelul se inseamna cu fir de ata prin puncte mici. De obicei se incepe brodarea motivului din colturi si se merge cu motivul sau chenarul pana la mijlocul pinzei. Atele trebuie numarate la colturi pentru a fi egal distantate si incadrate. Un patratel din modelul desenat pe hirtie milimetrica corespunde unui grup de 2—3 sau 4 ate numarate pe panza. Cu cat panza va avea atele de urzeala si de batatura mai groase, cu atat motivul cusut va fi mai mai mare.

Lasă un răspuns


Directory powered by Business Directory Plugin