Transpunerea in panza a modelului brodat sau a goblenului

TRANSPUNEREA MODELULUI PE PANZA

In cazul in care se doreste imprimarea unui model pe panza pentru a fi realizat, se pot intalni mai multe situatii: modelul este redat pe hirtie milimetrica, este prezentat intr-o fotografie color sau este gata realizat pe un obiect oarecare.  In comert se gasesc si modele imprimate pe panza, in nuante, in cele ce urmeaza se vor detalia aceste variante, astfel:

Transpunerea dupa un model redat pe hirtie milimetrica. Modelele formate din puncte desenate pe hirtie milimetrica sau in patratele se pot transpune pe o cusatura de suport, tinind seama ca un patratel de pe hirtia milimetrica corespunde unui anumit numar de ate (2—4) de pe panza. Tinind cont de faptul ca marimea modelului este in functie de grosimea atelor de panza si de numarul atelor luate pen­tru un punct, dupa contextura pinzei, se stabileste de la inceput numarul de ate care trebuie luate pe ac pentru un punct. Se incepe lucrul numarind patratelele de pe hirtia milimetrica si se transpun apoi prin numararea atelor pe panza. De exemplu, la 1 punct de pe hirtia milimetrica se vor transpune pe ptnza 2 ate luate pe ac pentru fiecare punct, deci tot 10 puncte pentru o portiune de 20 de ate numarate.

Transpunerea dupa o broderie gata lucrata. Dupa cum se stie, broderiile in goblen si cele realizate pe ate numarate se creaza pe materiale cu ate dispute in mod regulat atit in urzeala cat si in batatura. Pentru a transpune un model pe panza dupa un alt model de broderie, realizat tot pe panza, este necesar in intaiul rind sa se numere atele ce creaza punctul de broderie. O data acesta stabilit, se numara atele pentru fiecare punct component in parte ti apoi punctele care creaza modelul. Procedind astfel, transpunerea va fi exacta. Transpunerea unui model redat intr-o fotografie color. Pentru a transpune un model pe panza dupa un alt model de broderie de pe o fotografie color, este necesar ca aceasta sa fie clara si marita astfel incit sa se poata numara bine punctele broderiei. Se numara punctele pentru fiecare model si se imprima pe panza de cusut procedind ca la imprimarea dupa un model gata realizat.

Lasă un răspuns


Directory powered by Business Directory Plugin